Homepage / Blog / KAKO NAJLAKŠE NAUČITI NEMAČKI? – 5 ODLIČNIH SAVETA OD SKILTONA

KAKO NAJLAKŠE NAUČITI NEMAČKI? – 5 ODLIČNIH SAVETA OD SKILTONA

1. Budite sigurni u sebe
Iako ste početnik i nemate mnogo znanja, vrlo je važno da od samog početka budete samouvereni. Nemojte se plašiti grešaka. Greške su prirodna pojava u procesu učenja stranog jezika. Opustite se, imitirajte, oponašajte i uživajte.
2. Komunicirajte
Istina je da Vam je potreban određeni fond reči da biste mogli da ostvarite uspešnu komunikaciju na bilo kom stranom jeziku. Međutim, nije nemoguće pričati i kada znate tek po nešto. Sklapajte rečenice od samog početka, vežbajte ustaljene fraze. Trudite se da sve što pasivno naučite odmah ,,aktivirate’’. Kako vreme prolazi, Vaše rečenice će biti sve prirodnije, a grešaka sve manje.
3. Redovno radite domaći i učite kod kuće
Iako je domaći vrlo često umarajuća stvar za koju nemate vremena pored svih obaveza koje Vas kod kuće čekaju, potrudite se da odvojite bar sat vremena dnevno za učenje nemačkog jezika. Časovi koje pohađate u kombinaciji sa redovnim učenjem kod kuće daju izvanredne rezultate.
Na taj način ćete se na času osećati sigurnije i imaćete vremena da Vaše znanje utvrdite, kao i da sve naučeno provežbate u komunikaciji sa profesorima i drugim polaznicima.
4. Odvojite posebnu svesku za reči
Kupite jednu svesku u koju ćete pisati samo reči, ali ne reči sa časa, već vokabular koji samostalno pronalazite na internetu, u novinama, knjigama ili nekim drugim izvorima. Vrlo je važno da svaki učenik razvije naviku samostalnog učenja stranog jezika jer kada naučite kako se uči, na pola ste puta do uspeha.
5. Okružite se jezikom
Najvažniji savet je da tokom kursa, a i posle njega, budete okruženi jezikom. Slušajte muziku na nemačkom, gledajte nemačke serije/filmove. Podesite da Vam nemački bude jezik Vašeg telefona ili računara. Čitajte. Mnogo čitajte. Pišite sastave. Dopisujte se sa prijateljima na nemačkom. Slušajte vesti na nemačkom (u nastavku sledi zanimljiv link sajta gde možete biti u toku sa dešavanjima u Nemačkoj, ali na jeziku koji je adaptiran za malo niže nivoe):

https://www.dw.com/de/deutsch-lernen/s-2055

Budite strpljivi, ali uporni. Učite, trudite se i vremenom ćete ovladati ovim naizgled ,,teškim’’ jezikom.